11/30/2014

Elastaani / Nylon / Polyesteri


 ELASTAANI 

Elastaani on polymeerikuitu ja kemialliselta rakenteeltaan hyvin lähellä polyuretaania. Elastaani kestää hyvin erilaisia kemikaaleja sekä deodorantteja. Elastaani tuotteita olisi hyvä pestä usein, koska auringonvalo, lika ja kuumuus heikentävät kuitua. Kauppanimenä elastaani tunnetaan Lycrana. 

Yleensä elastaania käytetään filamenttina eli sekoitteena jonkun muun aineen kanssa kuten puuvillan. tällöin elastaani antaa jo lisää joustavuutta tuotteelle. 

Ominaisuudet:  joustavuus, kestää hyvin erilaisia kemikaaleja, 

Hoito:
Pesuohjeet määräytyy tuotteen muiden raaka-aineiden mukaan.  Ei kloorivalkaisua. silitys ei ole suositeltavaa, sillä silloin elastaani menettää kimmoisuuttaan. Myöskin hiki, merivesi, kloori ja auringonvalo haurastuttvat elastaania. Pesu ilman huuhteluaineita.

Lähteet: täältätäältä,


  NYLON  

Nylon eli polyamidi on tekninen muovi. Nylon on valoherkkää, se kellastuu ja hausrastuu auringonvalossa. Polyamidia voidaan käyttää sellaisenaan tai sekoitteena. Villan kanssa käytetty polyamidi parantaa veto- ja hankauslujuutta.

ominaisuudet:  ei kestä korkeita lämpötiloja, menettää lujuutta ja kellastuu aringonvalossa, kuivuu nopeasti.

Hoito:
Konepesu 40ºC
Kirjo- tai hienopesuohjelma.
Saa lingota kevyesti, riippuen muista materiaaleista. Kloorivalkaisu kielletty. Silitys 110 ºC. Kemiallinenpesu sallittu. 

Lähteet: täältä,täältä,  POLYESTERI  

Polyesteri on monipuolinen ja suosittu keinokuitu. Polyesteri imee itseensä hyvin kosteutta, jonka takia se myöskin kuivuu nopeasti. Polyesteri on rakenteeltaan tiivis ja kemiallisesti stabiili, joten siksi kuitu on kestävä ja kestää hyvin eri käyttö olosuhteet sekä kemikaalit.

ominaisuudet:  Kuivuu nopeasti, hiostava, ei rypisty helposti, pysyy muodossaan, sähköistyy ja nyppiintyy helposti.

Hoito:
Konepesu, kirjo- tai hienopesuohjelma, 40ºC tai 60ºC.
Varovainen rumpukuivaus sallittu. Silitys kostean liinan läpi 150ºC. Kemiallinenpesu sallittu. Kevyt linkous sallittu, mutta kloorivalkaisu kielletty.


Lähteet: täältätäältä,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti