11/25/2014

Puuvilla / Egyptiläinen puuvilla / Villa / Merinovilla


 PUUVILLA 

Puuvilla on pehmeä kuitu, sitä saadaan puuvillakasvien siemenhahtuvista ja koostuu suurimmalta osaltaan selluloosasta. Puuvillaa käytetään lankoihin ja kankaisiin ja se on yleisin luonnonkuitu. Puuvillasta tehdyt vaatteet ovat mukavia ja hengittäviä päällä, tämän lisäksi puuvilla vaatteet eivät kutita tai ärsytä ihoa niinkuin esim. villa.

Puuvillan tärkeimmät tuottajamaat ovat Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Pakistan. Ne tuottavat yli  60% maailman puuvillasta. 

Ominaisuudet:  hyvä kosteuden imukyky, rypistyvyys, hidas kuivuimen, maatuminen, lujuus märkänä, palaa nopeasti ja hyvä pesunsieto kyky. 

Hoito:
Puuvillatuotteet kannattaa pestä koneessa, jotta päästään tarvittavaan pesu lämpötilaan. Puuvilla vaatii puhdistuakseen vähintään 60° C:n konepesun. Jos pesuohjeeseen on merkattu alhempi lämpötila, se todennäköisemmin johtuu puuvillan kanssa käytetyistä sekotteista, joita ei voi pestä korkeammassa lämpötilassa. Voimakkaan värisiä tuotteita pystyy pitämään kauniina pitkään noudattamalla oikeita pesu- ja hoito-ohjeita. 

Valkaisutuotteita ei suositella käytettäväksi puuvillan kanssa, koska se haurastuttaa kuitua, myöskään kuivaaminen auringonpaisteessa ei ole suositeltavaa. Puuvillatuotteita kannattaa säilyttää kuivassa, jotta vältytään puuvillalle haotalliselta homeelta.

Pesu

valkoinen 60°C tai 90°C , kloorivalkaisu sallittu
värillinen  (40°C) tai 60°C, voimakkaat kannattaa pestä 2-3 kertaa erillään, värinirtoamisen vuoksi. Värillisissä valkaisu kielletty.

normaali linkous, rumpukuivaus on yleensä sallittu (riippuu muista materiaaleista) , rumpukuivausta ei kuitenkaan suositella neuleille. Silittää/mankeloida kannattaa kun tuote on kostea. Kemiallinen pesu sallittu.

Pesun jälkeen kannattaa puuvillatuote oikoa ja asettaa kuivumaan, koska tällöin minimalisoidaan rypistymistä ja samalla voidaan kutistumista palauttaa. 

Lähteet: täältätäältä  EGYPTILÄINEN PUUVILLA  

Egyptiläinen puuvilla on laadukkaampaa kuin normaali puuvilla. Täten se on myöskin kalliimpaa. Se näyttää silkkiseltä ja on mukava päällä. Egyptiläisen haittapuolia on herkästi rypistyvyys ja likaantuvuus. Haittapuolia pystyy helposti vähentämään sekotteilla ja viimeistelykäsittelyillä.

ominaisuudet:  Mukava päällä, rypistyy herkästi, likaantuu nopeasti.

Hoito:
Samat pesuohjeet kuin normi puuvillallakin.

Lähteet: täältä,  VILLA  

Villa on eläinkuitu eli kemiallisesti kutsutaan proteiinikuiduksi. Villaa saadaan lampaista ja niiden eri roduista. Rotu määrittelee usein, mistä villasta on kyse. Villan kuidun pinta on suomuinen, jolloin ilma pääsee kuitujen väliin helposti ja tekee tästä lämpimän. Villa imee kosteutta, ja tuolloin kuidut turpoavat ja kihartuu entisestään.

ominaisuudet:  palaa huonosti, imee kosteutta, venyy ja vanuu helposti,

Hoito:
Villa puhdistaa itse itsensä. Sitä ei ole välttämätöntä laittaa koneeseen, jos se haisee pahalle tai siinä on epäpuhtauksia. Tällöin tuote kannattaa viedä ulos tuulettumaan, jotta kuidut turpoavat ja alkavat puhdistautua. Jos kuitenkin tuotteessa on iso tahra, kannattaa se välittömästi laittaa koneeseen, jotta tahran saa varmasti lähtemään. Villaa ei saa pestä yli 40 ºC:ssa.

Pesu

30 ºC tai 40 ºC koneessa/ käsinpesu
pesuaineena kannattaa käyttää villapesuainetta tai hienopesuainetta. Kloorivalkaisu on ehdottomasti kielletty. Lyhyt linkous, mutta rumpukuivaus on kielletty. Silitys 150 ºC:ssa, kosteaa liinaa apuna käyttäen. Kemiallinen pesu sallittu. 

Lähteet: täältä MERINOVILLA 

Merinovillaa saadaan lampaan alusvillasta, sitä on paljon vähemmän kuin normaalia villaa ja siksi merinovilla tuotteet maksavat enemmän kun sitä on saatavilla vähemmän. Hintaa nostaa myös mukvauus päällä, merinovilla ei kutita eikä ärsytä ihoa, tämän takia se sopii myös herkkäihoisille todella hyvin. Merinovillalla on pitkät kuidut, jonka takia siitä voidaan valmistaa myöskin ohumepia tuotteita.

Ominaisuudet:  sitoo pölyä, hengittävä, ei kutita eikä ärsytä ihoa, sopii herkkäihoisille, imee kosteutta ihosta tuntumatta kuitenkaan märältä, pitkäikäinen.

Hoito:

Konepesu, hienopesu-, villapesu- tai käsinpesuohjelmalla 30-40ºC.
Kannattaa pestä tuote väärinpäin käännettynä, ei huuhteluaineita. Ei suositella kuivausrumpua. Saa silittää pienellä lämmöllä.

Lähteet: täältätäältätäältätäältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti